Syverkstan är min egen lapptäckesverkstad. Den ligger strax utanför Halmstad, i ett samhälle som heter Oskarström. I centrum, precis bredvid Nissan hittar du ett mer än 100 år gammalt hus, byggt innan vattenpasset uppfanns. Där hittar du mitt eget ”Lappland”.

Innifrån Syverkstan

Sommaren 2008 flyttade jag in. Sedan dess har det skurits många lappar och sytts många stygn och fler lär det bli. Det är där du hittar mig, mina tyger och trådar och så klart mina symaskiner. Tillsammans skapar vi quiltar och broderier och många av mina projekt resulterar i mönster som du hittar i min webshop.

Om jag blickar framåt i tiden är det kurser och quiltcaféer som jag planerar för. Jag kommer också att inom den närmaste tiden börja sälja broderimaterial, dvs. vitt tyg, tråd, sybågar, märkpennor mm.

Jag är full av visioner och ideér inför framtiden, men låt oss ta det hela från början.

helena+farmor

Det var en gång en liten flicka som föddes med en nål i handen……nästan i alla fall.

Som du kan se var jag bara liten när jag började sy. Jag tror jag är tre år på bilden. Den föreställer mig tillsammans med min farmor Karin och min farfar John.

Min mormor Elsa lärde mig att virka. Hon virkade kilometervis med spetsar av den tunnaste tråd du kan tänka dig. Underbart vackra!

Jag har aldrig gått några egentliga utbildningar eller kurser, utan det är framför allt min mamma jag har att tacka för kunskaperna, men framför allt för tron på mig själv. Hon gav mig tyger, tråd och annat material och visade mig det hon kunde. Vi har sytt mycket tillsammans mamma och jag.

mood (7)

Mina första projekt var kläder till mina dockor och nallar, senare sydde jag till mig själv och mina barn. Jag har producerat massor av kläder, väskor, kuddar, gardiner och en massa andra saker genom åren. Jag har också virkat, stickat, broderat…..ja, det mesta man kan göra med tyg och garn. I nästan 50 år har jag sytt. Undrar hur många nålar som har passerat mina händer och hur många meter tråd jag har använt?

Några år jobbade jag i min egen syateljé. Där lagade och ändrade jag kläder men sydde också nytt, t ex gardiner. Det roligaste var nog klänningarna till studentbalen. Men till slut var jag tvungen att säga stopp och sätta foten på bromsen för det tog alla mina krafter och gav mig ingen tid att göra det jag verkligen ville. Det var rätt beslut. Nu var jag fri att låta min egen kreativitet flöda, jag hade massor av idéer och inspiration och min nya passion var född, lapptäcken.

abc-framsida   dragonfly1   klarajacob1

Jag hade provat på det lite då och då, men nu hade det växt till en passion, ja nästan till ett beroende. Broderier är en annan ”last”. Tillsammans är de oslagbara. Jag började så smått att rita och ur min penna kom de sötaste små figurer. jag kunde inte fatta att det var jag som kunde rita så. Att sedan ”måla” bilderna med tråd är underbart roligt.

winterangel2-h300   sisters2-h200

Jag bytte lokal och inredde en helt ny ”verkstad” åt mig och den nya versionen av Syverkstan var född. Sedan dess har verksamheten utvecklats till vad den är idag och jag har roligare än någonsin.

 

 

Inga kommentarer

  1. Pingback: Välkommen till min nya blogg | Syverkstan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *